Akoestiek in Restaurant Bistro, Spermalie, Brugge

Dank zij het kleven van ongeveer 100 m2 geluidsabsorptiepanelen tegen de plafonds van het restaurant Bistro in de hotelschool Spermalie te Brugge is het geluidsniveau van de conversaties van de 192 aanwezigen met meer dan 4 decibel gedaald. Dit is een wereld van verschil !

  • Oorspronkelijke nagalmtijd = 2,05 s
  • Nagalmtijd na plaatsen van de panelen: 0,86 s

Spermalie

Als het geluidsniveau boven de 67-68 dBA is ten gevolge van vele gelijktijdige gesprekken, moeten de aanwezigen beginnen te roepen en dus hun stem te forceren (zie oranje horizontale lijn in de grafiek hieronder). Als het geluidsniveau boven de 75 dBA gaat (rode horizontale), weerom ten gevolge van het fameuze opslingereffect, riskeert men bij urenlang verblijf permanente gehoorschade op te lopen.

De evolutie van de geluidssterkte naar gelang het aantal aanwezigen die in gesprek zijn, werd gesimuleerd met akoestische formules. De zwarte curve geeft de oorspronkelijke toestand en de blauwe curve de huidige toestand, na het plaatsen van de absorptiepanelen.

Spermalie

De oorspronkelijke toestand was nefast voor zowel roepen als gehoorbeschadiging. De huidige toestand vergt alleen nog stemverheffing om verstaanbaar te blijven door de disgenoten, maar slechts vanaf ongeveer 80 aanwezigen en minder luid. Er is geen gevaar meer voor gehoorbeschadiging.

Het verschil tussen de geluidssterkte bij volle zaal is dank zij de panelen 4.2 dBA. Dit is 2.6 maal stiller dan oorspronkelijk, omdat de dBA’s een logaritmische schaal zijn. De preventie-adviseur van het Spermalie noemt dit “een wereld van verschil”.

 

Lees meer:

Wil je iets meer weten? Neem contact!

Contacteer ons