BVBA Boomkwekerij Duchêne te Essen

Boomkwekerij Duchene

Als afgestudeerde Tuin- en Landschapsarchitect heb ik met onze boomkwekerij een aantal jaren geleden de stap gezet naar het zelfstandig statuut onder de vorm van een Gewone Commanditaire Vennootschap. Onze boomkwekerij teelt op ecologische wijze een breed assortiment sierheesters in volle grond. Ook mijn ongehuwde schoonbroer was reeds actief in deze sector onder de vorm van een BVBA.

Door een tragisch ongeval kwam mijn schoonbroer eind 2013 plotseling te overlijden. Naast de emotionele mokerslag, kwamen er destijds een aantal uitdagingen op ons af waarvan sommige op korte en andere op iets wat langere termijn dienden aangepakt te worden. Ik som even op:

Op korte termijn: BVBA van overleden schoonbroer.

 • Aanstelling van een nieuwe zaakvoerder
 • Herschikking van de aandelen tussen de erfgenamen zodat de continuïteit verzekerd werd.
 • Wegwerken/herschikken schulden BVBA.
 • Verderzetten van de operationele, commerciële, administratieve, financiële en boekhoudkundige activiteiten in de BVBA.

Op iets wat langere termijn:

 • Verdeling van zowel de roerende en vooral onroerende nalatenschap van mijn overleden schoonbroer tussen 2 erfgenamen met de bijbehorende successierechten die dienden betaald te worden.
 • Fusie tussen de 2 bestaande vennootschappen (GCV en BVBA), incl. het opmaken van nieuwe statuten en een fiscale optimalisatie. Dit gebeurde in nauw overleg met boekhouder, bedrijfsrevisor en notaris.
 • In samenspraak met de bank komen tot een herschikking van de kredieten met de bijbehorende waarborgen veroorzaakt door het overlijden en de daaruit volgende verdeling.
 • Aanpassen van de huurcontracten en verzekeringscontracten en dit in onderling overleg met de verpachters en de verzekeringsmakelaar.
 • Uniformiseren van de algemene verkoopsvoorwaarden.
 • Opstellen van een commercieel plan voor de volgende 3 jaar ten einde de rendabiliteit van de gefuseerde vennootschap te optimaliseren.
 • Zorgen voor een 3-maandelijkse opvolging van omzet, kosten en marge ten einde tijdig te kunnen bijsturen waar nodig.

Zoals je merkt vormde deze lange waslijst destijds een énorme uitdaging. In het begin zagen we de toekomstkansen voor ons bedrijf dan ook zeer somber in. Maar dankzij het advies en de blijvende support van de consulenten van SCV werd hoger aangehaald plan tijdens een periode van minder dan 3 jaar gerealiseerd. Dit hadden we vooraf nooit durven dromen!

Vanuit een bijzonder chaotische, quasi uitzichtloze situatie hebben we nu een gezond, leefbaar bedrijf met een overzichtelijke structuur en een helder financieel plan. Ons steeds groeiend bedrijf zal hiervan in de toekomst verder de vruchten plukken.

We zijn en blijven hiervoor ongelooflijk dankbaar aan SCV!

BVBA Boomkwekerij Duchêne
Zaakvoerder Tim Duchêne
Steenpaal 93 A
2910 Essen

 

Wil je iets meer weten? Neem contact!

Contacteer ons