Search
Close this search box.

Advies zaalakoestiek

Geluidsoverlast

Het probleem van de geluidsoverlast ontstaat als een lokaal een te lange nagalmtijd heeft. In zulke lokalen wordt het geluid van vele gelijktijdige (kinder)stemmen te fel teruggekaatst door de wanden. De aanwezigen moeten steeds  luider spreken om verstaanbaar te zijn. Zo belandt men in de vicieuze cirkel, die bekend staat als het opslingereffect of cocktailparty-effect. Het wordt onaangenaam en vermoeiend om een tijd aanwezig te zijn in een zaal met zoveel lawaai. Op langere termijn krijgt men gehoorschade door vaak en langdurig in deze lokalen te vertoeven.

 

Men kan de nagalmtijd beperken door te zorgen voor bijkomende geluidsabsorptie. Akoestische metingen moeten bepalen hoeveel bijkomende geluidsabsorptie de zaal nodig heeft om volgens de Belgische norm comfortabel te zijn. Hierbij kunnen wij u helpen.

 

Wij komen met moderne meetapparatuur (foto’s volgende pagina) naar de zaal zonder menselijke aanwezigheid en meten de nagalmtijden. De nagalmtijd is gedefinieerd als de tijd die nodig is om het geluidsniveau te laten afnemen met een factor 1 miljoen of met 60 dB, als de geluidsbron plots uitgeschakeld wordt.

 

Uit de gemeten nagalmtijden en het volume (m3) van het lokaal (klant stelt plan ter beschikking of heeft het volume op voorhand zelf uitgerekend) wordt de actuele oppervlakte aan absorptie berekend, uitgedrukt in m2 “open raam”. Deze wordt vergeleken met de berekende oppervlakte absorptie die nodig is om de gewenste nagalmtijd, voorgeschreven door de Belgische norm, te verwezenlijken. Het verschil tussen de nodige absorptie en de actuele absorptie moet bijgeplaatst worden.