Search
Close this search box.

Case Study: Geluidsstudie, Sint-Martens-Latem

Gerelateerde doelgroep:

Vzw's & Nonprofits

Gerelateerde expertise(s):

Geluidsstudie, Sint-Martens-Latem, Zomer 2022

Senior Consultants Vlaanderen vzw werd verzocht technisch advies te geven in een conflict tussen de omwonenden en het gemeentebestuur over geluidshinder tijdens sportbeoefening.

Het objectief van deze geluidstudie is een bijkomende interpretatie te geven aan de meetwaarden en de conclusies vermeld in het Akoestisch Onderzoek van de Sportsite Hoge Heirweg Sint-Martens-Latem door het Provinciaal Centrum voor Milieuonderzoek (PCM) van Oost-Vlaanderen.

Methodiek van PCM

De PCM-studie is volledig gebaseerd op de gemeten LA95,1u-waarden, zoals VLAREM II (afdeling 2.2.1) het wenst. LA95,1u is een soort laag achtergrond- of basisgeluidsniveau. Anderzijds werden door PCM nog andere geluidsparameters continu gemeten, eveneens zoals VLAREM II het wenst. Van deze andere gemeten geluidsparameters werd weinig of geen gebruik gemaakt in de analyse van PCM.

Met deze werkwijze komt PCM tot de conclusie dat het achtergrondgeluid LA95,1u steeds binnen de normen ligt.

Benadering van de langdurige geluidsmetingen van PCM door SCV

De klachten van de omwonenden zijn hoofdzakelijk gebaseerd op impulsachtige geluiden hoger dan het basisgeluidsniveau, zoals veroorzaakt door het schoppen op de bal, het roepen en het juichen. Wij hebben de extra geluidsintensiteit van deze storende hoogste geluidspieken teruggevonden in het verschil tussen twee gemeten geluidsniveau-percentielen (statistische parameters), nl. LA1,1u – LA95,1u.

Met deze benadering vinden wij gemiddeld korte hoogste extra impulsgeluiden van 14.2 dBA buiten de sportperiodes, 17.4 dBA tijdens de 1e sportperiode en 20.1 dBA tijdens de 2e sportperiode van de dagen. Dit zijn significante verschillen van resp. 3 en 6 dBA, wat neerkomt op dubbele en viervoudige amplitudes van de geluidsimpulsen te wijten aan de sportbeoefening.

Conclusies en aanbevelingen van SCV

De last van de omwonenden komt van de onvoorspelbare hoogten (tot gemiddeld 20 dBA extra) en momenten van de geluidsimpulsen vanwege de sport, boven het achtergrondgeluid. Het achtergrondgeluid LA95,1u is meestal binnen de normen van VLAREM II voor woongebied. Maar een mens kan niet tot rust komen als er continu onvoorspelbare geluidsimpulsen bovenop het basisniveau komen, ook al zijn de totale amplitudes van deze geluidsimpulsen ongevaarlijk, meestal <70 dBA. Menselijke stress wordt gegenereerd als een mens iets anders wil dan zijn omgeving, waarop hij geen controle heeft.

Tot slot worden de elementen van een oplossing in de vorm van een geluidsmuur rond de sportvelden beschreven.

Roger De Craecker, december 2022

Meer weten? Neem contact!

Samenwerken met SCV?

Of u nu op zoek bent naar strategisch advies, operationele optimalisatie of groeiplanning, ons team bij Senior Consultants Vlaanderen staat klaar om met u samen te werken.

Neem vandaag nog contact met ons op om te bespreken hoe we uw bedrijf kunnen ondersteunen en uw doelen kunnen helpen verwezenlijken.