Search
Close this search box.

Nagalmtijd in Kerkgebouwen

SCV vzw heeft onlangs akoestische metingen en berekeningen gedaan in de kerk van Genenbos, Lummen.

Gerelateerde doelgroep:

Vzw's & Nonprofits

Gerelateerde expertise(s):
Gerelateerde afdeling:

Kerkgebouwen: Nagalmtijd en Geluidsterkte

Senior Consultants Vlaanderen vzw hebben onlangs akoestische metingen en berekeningen gedaan in de kerk van Genenbos, Lummen. Onze metingen wezen uit wat de parochie reeds lang weet, nl. dat een zeer lange nagalmtijd (van 5.1 seconden) zorgt voor zeer slechte spraakverstaanbaarheid, ongeacht de gebruikte geluidsinstallatie. Wij hebben voor die parochiekerk een oplossing berekend in de vorm van het aanbrengen van ongeveer 150 m2 geluidsabsorberende panelen, zodat de nagalmtijd zal terugvallen op 2.5 s.

Spraakverstaanbaarheid: Akoestisch Advies door SCV

Voor geluidscomfort geven wij aan alle kerkfabrieken graag de boodschap mee dat

  1. Bij het behoud van de liturgische functie in een kerkgebouw de nagalmtijd best teruggebracht wordt tot 2.5 – 3.0 s, afhankelijk van het volume van de kerk
  2. Bij een medebestemming gecombineerd met concerten, deze nagalmtijd van 2.5 – 3.0 s ook OK is.
  3. Bij een medebestemming gecombineerd met andere activiteiten en bij herbestemming men de nagalmtijd, minstens in bepaalde zones, moet terugbrengen tot +/- 1 s.

Voor elk van die vereisten doen wij eerst de meting van de huidige nagalmtijd in de kerk en berekenen wij dan de hoeveelheid en plaats van de nodige geluidsabsorptiepanelen.

Kerkgebouw geluidsmeting

Samenwerken met SCV?

Of u nu op zoek bent naar strategisch advies, operationele optimalisatie of groeiplanning, ons team bij Senior Consultants Vlaanderen staat klaar om met u samen te werken.

Neem vandaag nog contact met ons op om te bespreken hoe we uw bedrijf kunnen ondersteunen en uw doelen kunnen helpen verwezenlijken.