Search
Close this search box.

Woon- en zorgcentrum Nottebohm

“Alle dank dus voor de inzet en de volgehouden inspanningen”

Dhr G. Deschacht, Directeur, schrijft:

“Nottebohm Woonzorgcentrum is een middelgrote organisatie die verblijf biedt aan 85 bewoners en ook een dagopvang organiseert.
Het gebouw is historisch van aard, wat naar technieken toe een bijzondere uitdaging is.

“Ons legionella dossier was aan vernieuwing toe en wij zijn zoek op gegaan naar een partner om een nieuw legionellabeheersplan te schrijven, en wij waren tevens op zoek naar mogelijke optimalisaties.

“In onze zoektocht stootten wij op “Senior Consultants Vlaanderen”. Na een eerste kennismaking waren wij er vrij snel van overtuigd dat men bereid was “out of the box” te denken en degelijk te werk te zullen gaan. En dit alles in een open en transparante communicatie.

“De praktijk heeft dit helemaal bewezen, wij hebben heel wat technische adviezen gekregen en beschikken nu over een werkbaar legionellabeheersplan. Tevens werkte hun motivatie positief door op onze medewerkers van de technische dienst zodat wij nu ook een omslag zien in hoe zij de voorgestelde aanpak volgen.

“Alle dank dus voor de inzet en de volgehouden inspanningen in dit complexe dossier”.

Senior Consultants Vlaanderen vzw

Wij hebben de verantwoordelijken begeleid bij het actualiseren en op punt stellen van hun Legionellabeheersplan. De installatie werd grondig geanalyseerd, op enkele kritische punten werd het leidingennet aangepast en er werd een plan opgesteld voor het controleren en spoelen van de leidingen.

De geest van samenwerking met Nottebohm was open en constructief. Ons enthousiasme sloeg over, wat leidde tot een nieuwe benadering van het beheer van de sanitaire installatie.

Een jaar later blijkt dat dit consequent beheer, gedragen door een gedreven team binnen Nottebohm, beloond werd met een onwaarschijnlijke verbetering van de legionellaconcentraties. De zorgen om de waterkwaliteit zijn volledig achter de rug.

Achtergrond van het project

Om te begrijpen waarom legionellabeheersing bij WZC Nottebohm geen gemakkelijke opdracht is moet men even het verleden induiken.
Achter de naam Nottebohm schuilt immers een rijke geschiedenis in de zorg in Antwerpen. Van een ziekenhuis, gesticht in 1905, groeide de instelling uit tot een complex met woonzorgcentrum, dagcentrum en assistentiewoningen.

De sanitaire installatie van dit historisch, meermaals gerenoveerd en uitgebreid pand werd doorheen de tijd veelvuldig uitgebreid en aangepast. Er waren tussen begin 20e en begin 21e eeuw meerdere bouw- en renovatiefases.

De voorschriften van het Legionellabesluit van de Vlaamse Regering (dat sedert 2007 eisen oplegt aan sanitaire installaties van gebouwen die toegankelijk zijn voor publiek), vormden op technisch vlak een enorme uitdaging. Voor een dergelijk historisch gebouw was en is het niet evident om aan deze regelgeving te voldoen.

Er werden bij Nottebohm al eerder pogingen ondernomen om de sanitaire installatie te optimaliseren, maar dat bleek moeilijker dan gedacht…

De basisoptie voor legionellabeheersing, namelijk het warm water over het volledige leidingennet op voldoende hoge temperatuur brengen, was hier niet haalbaar. Bijgevolg opteerde men voor een alternatieve beheersmaatregel, de AqualityBox® van de firma Newtec Water Systems. Al snel bleek echter dat niet alleen de plaatsing van een toestel, maar ook een degelijk beheerssysteem nodig was. Ook daarvoor heeft Nottebohm externe hulp gezocht… en gevonden bij Senior Consultants Vlaanderen. De Oost-Vlaamse afdeling heeft immers een team dat zich specifiek toelegt op legionellabeheersing.

Meer weten? Neem contact met SCV Afdeling Oost-Vlaanderen.

Samenwerken met SCV?

Of u nu op zoek bent naar strategisch advies, operationele optimalisatie of groeiplanning, ons team bij Senior Consultants Vlaanderen staat klaar om met u samen te werken.

Neem vandaag nog contact met ons op om te bespreken hoe we uw bedrijf kunnen ondersteunen en uw doelen kunnen helpen verwezenlijken.